ÇEMBER VE DAİRE

0
55
Çember ve Daire KPSS matematik konu anlatımı kapak görseli

KPSS çember ve daire konusu; yay–açı ilişkilerini, kirişleri, teğetleri, kesenleri ve dairede uzunluk–alan hesaplarını aynı şekil üzerinde okumayı gerektirir. Çember yalnız sınır eğrisi, daire ise çemberle birlikte iç bölgedir.

ÇEMBERİN TEMEL ELEMANLARI

Yarıçap, Çap, Kiriş, Yay ve Keseni Ayırt Etme

Merkezden çembere çizilen doğru parçası yarıçap, merkezden geçen kiriş çap, uçları çember üzerinde olan doğru parçası kiriştir. Çap en uzun kiriştir ve uzunluğu 2r’dir. Bir doğru çemberi iki noktada keserse kesen, tek noktada değerse teğettir.

Çemberde yarıçap çap ve kirişi gösteren çizim

Örnek - 1
Yarıçapı 13 birim olan bir çemberde merkezin bir kirişe uzaklığı 5 birimdir. Kirişin uzunluğu kaç birimdir?

A) 20
B) 22
C) 24
D) 26
E) 28
Merkezden kirişe indirilen dikme kirişi ortalar. Yarım kiriş √(13²−5²)=12; kiriş 24’tür.

Cevap: C

MERKEZ AÇI VE ÇEVRE AÇI

Görülen Yayı Doğru Belirleme

Merkez açının ölçüsü gördüğü yayın ölçüsüne eşittir. Çevre açının ölçüsü gördüğü yayın yarısıdır. Aynı yayı gören çevre açılar eşittir; çapı gören çevre açı 90°dir.

Aynı yayı gören merkez açı ve çevre açı

Örnek - 2
Aynı AB yayını gören merkez açı 7x−10°, çevre açı 3x+5° olduğuna göre AB yayının ölçüsü kaç derecedir?

A) 90
B) 100
C) 110
D) 120
E) 130
Merkez açı çevre açının iki katıdır: 7x−10=2(3x+5), x=20. Yay ölçüsü 7·20−10=130°dir.

Cevap: E

Örnek - 3
AB bir çap ve C çember üzerinde bir nokta olmak üzere ∠CAB=32°dir. ∠ABC kaç derecedir?

A) 48
B) 52
C) 56
D) 58
E) 62
Çapı gören ∠ACB=90°dir. Üçgenin diğer açıları toplamı 90° olduğundan ∠ABC=58°dir.

Cevap: D

İÇTE VE DIŞTA KESİŞEN KİRİŞLERDE AÇI

Yayların Toplamını ya da Farkını Kullanma

Çember içinde kesişen iki kirişin oluşturduğu açının ölçüsü, gördüğü iki yayın ölçüleri toplamının yarısıdır. Çember dışında iki kesen, iki teğet veya bir teğet–bir kesen arasında kalan açıda büyük yaydan küçük yay çıkarılır ve sonuç ikiye bölünür.

Kesişim Açı bağıntısı
İç bölge (yay₁ + yay₂)/2
Dış bölge (büyük yay − küçük yay)/2
Örnek - 4
Çember içinde kesişen AB ve CD kirişlerinin oluşturduğu açının gördüğü yaylar 124° ve 68°dir. Açının ölçüsü kaç derecedir?

A) 86
B) 92
C) 96
D) 102
E) 108
(124+68)/2=96°dir.

Cevap: C

Örnek - 5
Çember dışındaki P noktasından çizilen iki kesenin gördüğü büyük ve küçük yaylar 250° ve 82°dir. P açısı kaç derecedir?

A) 74
B) 78
C) 82
D) 84
E) 88
(250−82)/2=84°dir.

Cevap: D

TEĞET VE YARIÇAP

Değme Noktasında Dik Üçgen Kurma

Teğet, değme noktasına çizilen yarıçapa diktir. Aynı dış noktadan çizilen iki teğet parçası eşittir. Bu iki özellik çoğu uzunluk sorusunu Pisagor ve eş üçgen ilişkisine dönüştürür.

Teğetin değme noktasındaki yarıçapa dikliği

Örnek - 6
Merkezi O, yarıçapı 15 olan çembere P noktasından PT teğeti çiziliyor. OP=25 olduğuna göre PT kaç birimdir?

A) 16
B) 18
C) 20
D) 22
E) 24
OT⊥PT olduğundan OPT dik üçgendir. PT=√(25²−15²)=20’dir.

Cevap: C

Örnek - 7
P noktasından çembere PA ve PB teğetleri çiziliyor. PA=3x−4, PB=x+10 ve ∠APB=76° ise ∠AOB kaç derecedir?

A) 96
B) 100
C) 104
D) 108
E) 112
PA=PB’den x=7 olsa da açı için teğetler arasındaki açı ile merkez açı bütünlerdir: ∠AOB=180−76=104°.

Cevap: C

ÇEMBERDE UZUNLUK BAĞINTILARI

Kiriş–Kiriş ve Kesen–Teğet Çarpımlarını Kurma

İçte kesişen kirişlerde parça çarpımları eşittir. Dış noktadan çıkan iki kesende dış parça·bütün kesen değerleri eşittir. Teğet–kesen durumunda teğetin karesi dış parça·bütün kesene eşittir.

Dış noktadan çizilen teğet ve kesende kuvvet bağıntısı

Örnek - 8
İçte kesişen iki kirişin birindeki parçalar 6 ve 14, diğerindeki parçalar x ve x+5 birimdir. x kaçtır?

A) 6
B) 7
C) 8
D) 9
E) 10
6·14=x(x+5). x²+5x−84=0 olduğundan pozitif kök x=7’dir.

Cevap: B

Örnek - 9
P dış noktasından çizilen teğetin uzunluğu 12, kesenin dış parçası 8 birimdir. Kesenin çember içinde kalan parçası kaç birimdir?

A) 8
B) 9
C) 10
D) 12
E) 14
12²=8·(8+x). 18=8+x, buradan x=10’dur.

Cevap: C

DAİREDE ÇEVRE, YAY VE ALAN

Merkez Açı Oranını Tam Daireye Uygulama

Çember uzunluğu 2πr, daire alanı πr²dir. α derecelik yayın uzunluğu α/360·2πr; sektör alanı α/360·πr² olur. Daire diliminden ikizkenar üçgen çıkarılırsa daire parçasının alanı bulunur.

Örnek - 10
Yarıçapı 12 olan bir dairede 150°lik sektörün alanından, sektörün iki yarıçapının oluşturduğu üçgenin alanı çıkarılıyor. sin150°=1/2 olduğuna göre kalan alan kaç birimkaredir?

A) 48π−36
B) 60π−36
C) 60π−72
D) 72π−36
E) 72π−72
Sektör alanı 150/360·π·144=60π. Üçgen alanı 12·12·sin150°/2=36. Daire parçası 60π−36’dır.

Cevap: B

Dikkat
Açı sorularında bağıntıyı seçmeden önce açının köşesinin merkezde, çember üzerinde, içeride ya da dışarıda olup olmadığını belirleyin. Aynı yaylar kullanılsa bile formül konuma göre değişir.

ÇEMBER SORULARINDA TEMEL NOKTALAR

Önce açmak gerekirın Köşesini, Sonra Gördüğü Yayı Belirleme

Açı bağıntısını seçmeden önce açmak gerekirın köşesini işaretlenir. Köşe merkezdeyse yayla açı eşit, çember üzerindeyse açı yayın yarısıdır. Köşe iç bölgede fakat merkez dışında ise karşılıklı iki yayın toplamı; dışarıdaysa büyük ve küçük yayın farkı kullanılır. Açı kollarının gerçekten hangi yayların uçlarına gittiğini izlemek, yanlış yayı seçme riskini azaltır.

Kiriş sorularında merkezden kirişe dikme çizmek çoğu kez görünmeyen iki eş parçayı ortaya çıkarır. Bu dikme kirişi ortalar; yarıçap, yarım kiriş ve merkezin kirişe uzaklığı bir dik üçgen oluşturur. Eş kirişler merkeze eşit uzaklıktadır ve eş yay görür. Bu ters yönlü sonuçlar, yalnız uzunluk değil açı ve yay sorularında da kullanılabilir.

Teğet sorularında değme noktasına mutlaka yarıçap çizin. Dış nokta ile merkez ve değme noktası dik üçgen oluşturur. Aynı dış noktadan iki teğet varsa teğet uzunlukları eşit, merkez doğrusu ise teğetler arasındaki açmak gerekirın açıortayıdır. İki teğetin oluşturduğu açı ile teğet noktalarının merkez açısı toplamı 180°dir.

Uzunluk bağıntılarında yalnız çember dışındaki parçayı değil bütün keseni doğru belirlenir. Dış parça x ve iç parça y ise çarpım x(x+y)’dir; x·y değildir. İçte kesişen kirişlerde ise her kirişin iki parçası kendi arasında çarpılır. Bu ayrım, sayısal değerler benzer olduğunda özellikle sık karıştırılır.

Yay uzunluğu ve sektör alanında merkez açı aynı oranı verir; ancak tam çember büyüklükleri farklıdır. Yay uzunluğu 2πr ile, sektör alanı πr² ile oranlanır. Daire parçası istenirse sektörün içindeki ikizkenar üçgenin alanı ayrıca çıkarılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz